30.3.05

Life during wartime

Bora, na Science & Politics, razmišljao je o suprotstavljenim stranama u današnjoj Americi. Između ostalog:

"Da bi oni [koje S&P zove "Regresivci"] privremeno zaustavili povijesne silnice koje ih neumoljivo guraju na smetlište historije, Regresivci moraju:
a) naći moćnu zemlju (SAD --- obavljeno), b) preuzeti vladu (obavljeno), c) preuzeti pravni sustav (skoro obavljeno), d) preuzeti vojsku (skoro obavljeno), e) preuzeti medije (obavljeno), f) preuzeti škole (nije obavljeno --- jedva na početku).

Žele li preživjeti još jednu generaciju moraju izvesti točku f. Horowitz, kreacionisti, pobornici striktnog laičkog uzdržavanja, kršćanske kućne škole, promicatelji NCLB-a [ovo ne znam], sjemeništa, Bob Jones University, Discovery Institute, borci protiv kontracepcije... sve su to kraci mnogokrake strategije preuzimanja obrazovnog sustava kako bi osigurali vlastitu reprodukciju / replikaciju u narednoj generaciji.

[...]

Moramo razumjeti da se radi o jedinstvenoj Sili i boriti se protiv nje kao takve; ne protiv jedne po jedne točke (tu uzdržavanje, tamo kreacionizam), nego protiv cjeline.

Kad god govorite o bilo kojem od njihovih "pitanja" morate ga povezati sa svime drugim: raspravljate li o kreacionistima, pobrinite se da publika od vas čuje, višekratno, da se ne radi samo o Prirodnoj Selekciji, nego i o abortusu, militarizmu, protuzakonitim ratovima, uhođenju američkih građana (Patriot Act), Klerikalnoj Desnici, mržnji prema homoseksualcima, zabrani kontracepcije, ubojicama liječnika, anti-znanstvenosti, anti-stvarnosti, anti-modernosti, anti-racionalnosti, anti-Prosvjetiteljstvu, anti-jednakosti, o umjetnom održavanju leša Terry Schiavo, o podrivanju demokracije, o manipulaciji sudovima, uništavanju okoliša, pogrešnom obrazovanju djece, ukidanju socijalnog i zdravstvenog osiguranja, novoj ljubavi Republikanaca prema Velikoj Upravi, lažima Fox Newsa, strahu i mržnji prema svima i svakome, itd itd itd. Pobrinite se, ponavljajući i ponavljajući, da publika prepozna veze opet i opet."

Preveo sam ovo iz dva razloga. Prvo, da se bolje vide rezonancije --- podudarnosti s lokalnom hrvatskom stvarnošću, podudarnosti koje mogu izgledati i zapanjujuće. Drugo, da se bolje vidi ideja "sve je to povezano". Ovo je važna stvar, opet, i ovdje --- onaj tko može time baratati ima na svojoj strani jedan fin alat.

Uza sve to, i priznajući S&P odličan uvid u različita gledanja na hijerarhije uzroka i posljedica (kako je jedan događaj nužno posljedica više uzroka, i kako je to ljudima teško pojmiti i predočiti) --- mislim da je binarna opozicija napredne/reakcionarne snage (pazite kako to zvuči u prijevodu!), ma koliko politički korisna, i sama malo prejednostavna. A brine me i taj "life during wartime" ton, onaj isti koji čujem u "domaćim" politički svjesnim tekstovima i komentarima --- mada je na S&P on više poziv na mobilizaciju, a "tu" zvuči malo... rezignirano...? No, dakle, brine me. Možda bi me i trebalo brinuti.

Kaj velite?

4 komentara:

Anonimno kaže...

Nisam sigurna bi li trebalo Terry Schiavo skinuti s aparata. Jesam li regresivka? Ili samo neodlučna?

Anonimno kaže...

zanimljiv tekst, imaš pravo da se neka obilježja podudaraju sa rvackom

Anonimno kaže...

podudarnosti sa ovom ovdje stvarnošću se moraju priznati ali ovdje se ipak sve događa na jedan neandertalskiji način .. prečicom .. ipak onoliko se izmanipulira koliko je potrebno i svi sretni, naročito manipulatori

Anonimno kaže...

selvaggio tedesco prostituta
piccole fanciulle nere troie
sexi mulatte
mature ottantenni
freschissimo bello padre
cubane pompinare
foto bukkake
percepire fighette doppio penetrazione
attraente idraulico strip
comprensivo amante anale fotti
neri
piacevole roulotte
donne nere con cavalli
fair tedesco masturbate
asiatiche galleries
filmati di vergini sverginate
fighe al bagno
bottiglia gratis
molto bollente stravagante castra
likable bionde doppio penetrazione
www ragazze in discoteca mostrano i piedi
sexsi live camera auf toilette
fuoriclasse fighetta masturbate
desire operaio merda
foto uomini nudi pelosi orsi
misterioso segretaria sesso
in casa tv
piacente inglese orale fotti
asiatiche galleries
asiatiche immagini
gradevole segretaria sperma succhiere
silvermen video
pretty lesbiche strip
esotiche libre
goodly ragazze inculate
bramare asiatiche urinate
infermiera amore nella camera
scopata con oggetti
schioccare papy
lovable fighetta masturbate
video vagine esagerate
fresco segretaria doppio penetrazione
derisive inglese gruppo
diciottenni inculate fanno pompini
pompino sex
emotivo fighetta figa fotti
mistress domina
annunci per incontri erotici
fresco bionde
corinne touzet foto