9.1.06

Strip

Napomena: vidio u knjižarama, a sad se uvjerio i na mreži: izdavačka kuća Mentor objavila je (mislim, krajem prošle, 2005) kapitalno teorijsko djelo o stripu: "Kako čitati strip", Scott McCloud. Kad sam prije par godina tražio stručnu literaturu (studenti su htjeli imati seminar o stripu), posvuda sam nailazio na tu knjigu.
mccloud naslovnica
Fora je, dakako, u tome što knjiga sama jest ono o čemu govori --- teorijska knjiga o stripu i sama je strip. (Zamislite teoriju romana koja je i sama roman... teoriju glazbe koja je i sama kompozicija... itd. Nije toliko nelogično koliko izgleda.) Sad, glavno je pitanje, dakako, koliko je sve to dobro?
Ajd da čitamo.
Pupafix! o tome (posebna čestitka zbog Astera Blistoka!).
Cut-n-paste iz dosadne recenzije kod Modernih vremena.
Dobar opis na morecomics.

2 komentara:

Anonimno kaže...

divne li obavijesti! imam obje, na engleskom, neko sam se vrijeme bavila i mislju da ih u nepostojecem slobodnom vremenu prevedem pa odnesem pomno odabranoj izdavackoj kuci, no eto su me pretekli. i neka su. konacno!!

pozdrav:)

Anonimno kaže...

Drugim riječima, čitatelj to djelo ("Kako čitati strip" koje je i samo strip) i ne može ispravno čitati dok ga na pročita (pod uvjetom da ga i shvati). Pitanje je - kako ga uopće može shvatiti bez poznavanja ispravnog čitanja? I to je paradoks, no izgleda da ljudski um uopće to ne smatra čudnim, s obzirom da i inače funkcionira po principu beskonačnog niza pokušaja i pogrešaka, tj. kao Moebiusova petlja (Moebius strip).