3.9.05

Anđeo povijesti protiv profesora s velikim uhom

Sljedeći tjedan, u četvrtak, evo opet Zareza na kioscima, nakon ljetne pauze. A u njemu:

Obično zamišljamo prošlost kao prostor, nešto kao groblje automobila; ali možda je više u pravu jedan meni važan pisac koji je - u proljeće 1940. - prošlost vidio kao silu; kao uraganski vjetar s dva istovremena učinka: prvo, on nas, žive, nosi vrtoglavom brzinom naprijed - i, drugo, on uništava sve što iza nas ostaje. Za razliku od "Anđela povijesti", kojeg je moj pisac zamislio s licem okrenutim unatrag, naša su lica okrenuta unaprijed; tek se s naporom i na sekundu uspijevamo osvrnuti, i dok razmišljamo o onome što smo tijekom te sekunde uspjeli nazrijeti, uragan nas svejednako nosi. Naprijed!

Balthazar

Kako sam to uspio povezati s profesorom Balthazarom? Ni meni samom nije posve jasno --- idite i vidite (u grad se vratite, i meni Irudu glase donesite)!

2 komentara:

Anonimno kaže...

Evo veze: prof. Balthazar sublimira duh stvaratelja, tj. Prometeja, onoga koji misli unaprijed, chija je suprotnost olichena u bratu Epimeteju (koji me podsjecha na mnoge ljude koje znam). Koja danashnja javna lichnost najvishe nalikuje Epimeteju? Pa naravno, poznata apokaliptichna Zvijer, George W. Bush (W = VI, WWW = 666, itd.) Od tri poznata antikrista po Nostradamusu (Napaulon Roy, Hister i Mabus), svaki je utjelovio jednu Sotoninu osobinu: Napoleon - impotenciju (imao je sifilis), Hitler - bijes, a Bush - neznanje. Gdje je veza? Pa naravno, u uraganu. U Otkrovenju se spominje da che u posljednjim danima biti puno potresa, kataklizmi, pa i pravih uragana (za razliku od "uragana povijesti"), kao shto je Katrina koja je razorila New Orleans, americhke Pompeje. No fuchka se Bushu za ono shto ostaje za njim, Bourbon Street i crnce, jer on gleda unaprijed, kako da ispumpa shto vishe nafte (inache, dokazano je da ekoloshke katastrofe izaziva energetska neravnotezha zbog nesrazmjera u potroshnji nafte na raznim lokacijama - sad znamo zashto Bushevo osiguranje ne dopushta da mu se za rodjendan pokloni bumerang).

Anonimno kaže...

tek toliko zbog podudarnosti, upravo za treci program Hr pripremih ciklus o Angelus Novus i Benjaminu
kleeon.blog.hr