31.1.05

Galsworthy

Na današnji dan 1933. umro je John Galsworthy, autor Sage o Forsyteima i raznih drugih knjiga koje sve možete čitati kod Gutenberga.
Ali to ste već znali iz novina. I znate kako na Wikipediji pročitati članak o G-u.
Galsworthy je, međutim, važan u mome privatnom svemiru zato što ga je prevodio Josip Horvat. The Man of Property u njegovu prijevodu (kao Vlasnik), prvi dio Forsyte sage, izašao je 1941, u nakladi bookaleti znanog Tote Velzeka.
Osim toga, u jednom dnevničkom zapisu između 1943 i 1945 Horvat se sjeća da se s Galsworthyjem susreo u Beču. Galsworthy je bio angažiran u PEN-u --- bio je njegov prvi predsjednik, 1921 --- pa možda tu leži zeka.

Horvatov zapis od 28. srpnja 1944. u sljedećem nastavku.

3 komentara:

Seesaw kaže...

Jeste da sam Sagu "gutala" kao mlada, a kad sam došla na fakultet, profesor - ne bih spominjala njegovo ime, iako je bio dobar profesor - činio je sve da nas ubijedi kako Galsworthy i nije neki veliki pisac! No, bez obzira na profesora i njegovo mišljenje ja i danas volim taj roman.

Melita kaže...

Kao djetetu omiljena mi je igra bila uzeti Sagu o Forsyteima. Imala je ono obiteljsko stablo tiskano na finom papiru roze boje koje se dalo lijepo razmatati i proučavati.

filologanoga kaže...

Linkblog, već si onda pokazivala sklonosti vezama!