13.7.05

Spartanski život

Zapis na if:book otkrio mi je genijalnu subverziju: postoji lik po imenu Damian Lacedaemon, koji je gost talk showa po imenu "This Spartan Life" --- koji se održava u mrežnom prostoru kompjuterske igre po imenu Halo 2 ("game engine" se to stručno zove; jedna od tzv. pucačina, čini mi se); od Damiana je veći monster možda samo the Hlo. Damianove razgovore i doživljaje --- koji uključuju učene rasprave u post-apokaliptičnom pejzažu, s eksplozijama bombi i lasera umjesto interpunkcija i reklama --- možete gledati kao Quicktime video-zapise. Ideja mi se beskonačno sviđa --- čini se da do balčaka rabi glavne adute uspjeha mrežnih (tzv. multiplayer, je li) inačica "igrica": otvorenost i komunikaciju sa suigračima.

Treba li napomenuti da razgovor s gostom završava kad gosta ubiju prolaznici (koji ne znaju da se radi o talk-showu, nego jednostavno pucaju na sve što se kreće a nije iz vlastitog klana)?

Slutim beskonačne mogućnosti.

________________________________

P.S. Svakako ste primijetili filološku vezu: Spartanci, Lakedemon, aluzije na grčki koncept ratnika-građanina-filozofa (Sokrat kao vojni obveznik)...

Nema komentara: