18.4.06

Tajne

Svaka knjižnica ima svoje tajne. Znao je što radi Walter Benjamin, kad je morao bježati pred nacistima iz Francuske, svoje rukopise sakrio baš u Bibliotheque Nationale de France --- nema boljeg mjesta za skrivanje slamke nego u plastu sijena. Jednu od sitnih (i prljavih) tajni NSK Zagreb otkrivamo ovdje.

Radi se o alfabetizaciji.

Dakle, poštovani publikum, mislite li da ćete u Digitaliziranom katalogu NSK, koji je snimka "kartičnog" kataloga iste knjižnice do 1975, prezime Böhm (o s prijeglasom) naći negdje iza Bogdanović --- varate se. Smatra se da je Böhm = Boehm, čak i kad tako ne piše. Na tiskanim se karticama vidi i trag promjene svjetonazora: netko je naknadno dodavao "E" u otipkano "Böhm".



Možda se, naravno, radi o općeprihvaćenom knjižničnom standardu --- samo što to nama, običnim smrtnicima, nije poznato. No, bonus homo semper tiro.

2 komentara:

Anonimno kaže...

da to nije mozda uradak ludog smetlara?

Anonimno kaže...

Probao sam tražiti pod Haider, da vidim da li se piše s Joerg, ali nema tog autora. Zato sam našao djelo Rudolfa Haidera iz 1941. godine: Warum Poland musste zerfallen, u izdanju Zentralverlag des NSDAP. Inače, izgleda da isto "pravilo" vrijedi i za Šveđane (Soerenssen), pa znači nisu samo Nijemci i Austrijanci (k.u.k.) na meti. Jednostavno, ne vole prijeglas i gotovo.