25.7.06

Krici iz akademske savane

Odličan tekst Elvire Marinković Škomrlj iz Novog lista (koji je, nažalost, na internetu u cijelosti dostupan samo za pretplatnike) o posljedicama najnovijih kemijanja s upisima na sveučilišta/fakultete u Hrvatskoj možete pročitati i na forumu hrvatskih znanstvenika, CONNECT::Portalu:

Izvrsni ostaju neupisani, a fakultete očekuje financijski slom



Novaca i kadra nema i svima je jasno da lijepe riječi utjehe koje dnevno stižu iz Ministarstva sve više služe samo u svrhu ostvarenja ambicija političara i njihovih sredina. Oni mogu u zboru pjevati "Mir, mir, nitko nije kriv", jer za njih i onako problema nikada nema, na papiru ide sve pa i "Bolonja", a konačno njih ne boli glava kako će svomu djetetu objasniti da mu odlične ocjene baš i nisu neka referenca

Piše Elvira MARINKOVIĆ ŠKOMRLJ

Problemom upisa na fakultete djece hrvatskih branitelja bio je u medijima obilježen i ovaj tjedan. Naime, nakon što prijeđu razredbeni prag omogućen im je izravan upis i tako "izbacuju" one koji su postigli i daleko bolje rezultate. Da se radi o diskriminaciji i kršenju autonomije sveučilišta i konačno ustavnom pravu prema kojemu su svi jednaki, konstatirali su mnogi članovi akademske zajednice, pa i predsjednik Stjepan Mesić. Međutim, čini se da te notorne činjenice nisu bile dovoljne da u jednom od najgledanijih televizijskih termina, u emisiji "Fokus" predstavnici Ministarstva znanosti i akademske zajednice smognu snage i pred javnosti "suprotstavljenoj" strani, predstavnicima branitelja i njihovom resornom Ministarstvu jasno kažu u čemu je problem, te priznaju da ni u snovima on ne može biti riješen na način kako to tvrde u Ministarstvu --- osiguravanjem kadra i prostornih uvjeta.

Nastavak...

Nema komentara: