24.10.06

Karakteri


(Hvala fast eddie 42!)

Jedna nam je stara profesorica jednom rekla: "Kad si star, onda već znaš prepoznati tipove studenata. To je nešto kao Teofrastovi Karakteri... The shy girl, the loud boy" (ona je Engleskinja, pa je i ostatak bio na engleskom).

Čim sam to čuo, bio sam fasciniran, i spopala me strašna radoznalost: kako bi izgledala njezina zbirka studentskih karaktera? (Čak sam je i pitao, ali lukavica jedna nije htjela ništa konkretno reći.)

A onda je konačno počela nastava, stao sam pred novu generaciju brucoša, i gle: i sam prepoznajem tipove među studentima.

Paradoks tipologije karaktera: svatko je od nas neponovljiv i jedinstven --- a opet, može nas se kategorizirati. Na određenoj, površnoj razini --- to sasvim dobro pali.

Nisu mi baš savršeno jasni ti tipovi --- ne toliko da bih mogao napisati njihovu skicu, poput Teofrasta ili La Bruyèrea --- ali ih jasno prepoznajem kad ih vidim.

1 komentar:

Anonimno kaže...

:))) slika je odlicna, ko onaj jedan sto se smuca po sc-u i uvijek ima najlucidnije komentare na francuske filmove... Nego, bas mi lega profesor prica istu pricu, o tome kako mu je ove godine bilo stati pred brucose i iznova, a drukcije dozivjeti te karaktere. A Teofrasta zanimaju samo gorki likovi. (dv)