11.12.07

Moja priča dok se njoj piški

Stara NSB
U davno doba, dok je NSK još bila NSB i obitavala na Marulićevom trgu — tamo gdje je danas Hrvatski državni arhiv — ja sam studirao. Nad jednom salom NSB/NSK — manjom — stajalo je "Profesorska čitaonica" (lijepim lijevanim slovima). Jednog sam dana, logično/filologično, pitao dežurnog knjižničara smijem li ja sjesti u profesorsku čitaonicu (nije bilo mjesta u velikoj čitaonici, ili je bila gužva, kao što je i sada u NSK). "Tamo ćete sjediti kad budete profesor", vickasto mi je odgovorio knj.

Eto, ja postao profesor — a knjižnica više ne stanuje ondje.

Koja prevara.

(Hvala A što me podsjetila na ovu anegdotu. Na putu prema Broju Jedan...)


NSK sove snimila _Sanja_.

Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...

U to doba sam ja u staroj NSB pisala maturalnu radnju, a knjižničar je pitao da kaj će tak mladoj gospodični tak stare knjige. Sad u novoj očekujem upit da kaj će tak staroj teti tak nove knjige. Bar nisam inkontinentna, a Broj Jedan je ionako stanje duha.

Anonimno kaže...

Eh, ovo mi je najnajdraži pogled u Zagrebu. Ma tako su divne te sove. E sad, moje asocijacije; najljepši stan u kojem sam ikada bila, dok sam tražila stanove za kupit, bio je jedan nasuprot tih sova, svaka prostorija imala je posebnu dušu, jednog minulog profesora arhitekture, koji je svašta živoga izrađivao i skupljao. Čak je pisao i divne priče i memoare i tak se nadam da ću jednog dana opet na njih nabasati. I stan sam htjela posjećivati, nisam mogla kupiti tako veliki prostor mada je vlasnikova kći skužila da bih se uživjela ko i njen tata. I pogleda s prozora pucao je na te sove.

Unknown kaže...

dv, krasne asocijacije (iako pucaš po sovama — mislio sam da su one zaštićene...). A i ostale _sanjine_ fotke su dobre!

Anonimno kaže...

Morala sam upotrijebiti taj glagol jer je on naveden u svim udžbenicima talijanskog i engleskog za srednje škole :)) tolko je glup da ga pronosim dalje!

Anonimno kaže...

Pa šta da puca p. na sove. Ko da ne pucaju Zora i Film? I k tome još neki kažu da impuca, zaštićeni ili ne.

Anonimno kaže...

Jel netko zna možda objasnit značenje tih sova, zašto su baš sove postavljene na krov kod izgradnje? Je li to znak za mudrost koju zgrada sadrži ili tek masonski (slobodnozidarski) simbol?
Pliz, molim odgovor ako itko zna..?