1.8.08

U lošoj formi sam

Zaboravio sam već da za dobro korištenje NSK treba znati dvoje.

Prvo, niz sitnih trikova i caka (od nalaženja listića za naručivanje i kompjutera koji radi, preko ispunjavanja svega onoga što spomenuti listić zove "podatci", pa do toga da je restoran na petom katu ljeti zatvoren).

Drugo, u NSK ne ulazi bez strpljenja dostojnog sv. Franje. Naručivanje jedne knjige uključuje otprilike 18 prešetavanja čitaonicom (ako ima sreće) i različitim katovima zgrade (ako nema sreće).

Smetalo vas je što se iz digitalnog kataloga NSK ne mogu lako izvoziti podaci, kao recimo na worldcat.org? To je čista prokšenost --- probajte napraviti nešto naizgled banalno, kao što je nalaženje signature Rada JAZU (serijska publikacija) u tom istom digitalnom katalogu.

Poanta je u tome da u NSK treba ići često i redovno. Onda ste u toku, onda se i taj dinosaur navikne na vas, pa zajedno kako-tako funkcionirate. Kao da živite sa svojeglavom bakom koja loše čuje.

3 komentara:

Anonimno kaže...

Mene zgrada NSK malo asocira na Orwellovo ministarstvo mira (Minimir) ili hodnike iz Kafkinog procesa u kojima se covjek obavezne izgubi nekoliko puta, ulazeci na glavni ulaz, da bi mu onda rekli da sta tamo trazi, pa svi znaju da za to sto vi trebate se ulazi na straznji ulaz. To je, inace, vrlo blizu, pa ako ste ponijeli alpinisticku opremu, prije mozete doci od glavnog do straznjeg ulaza nego da se popnete na Sljeme. Mislim da je arhitekt bio onaj gad koji je projektirao i INA-inu zgradu, u koju je stavio azbest i slicene materijale, pa su ljudi umirali od raka kao muhe. Nedavno je adaptirao zgradu u centru Zagreba i srusio sve zidove, pa su ga susjedi prijavili da radi bez gradjevinske dozvole. Opet, s druge strane, bilo bi steta da nema zgrade NSK, a i tesko je zamisliti bolji posao od onog kojeg imaju ti knjiznicari - dozive stres valjda samo jednom u radnom vijeku, kad idu u mirovinu.

Anonimno kaže...

Naravno, mislim da onu zgradu INA-e kod Kvatrica, ne na "Keringtonku".

Anonimno kaže...

hm, da. u pravu je mad webber. a i dobro da si dolje ovo nadopiso jer sam bila uvjerena da govoriš o ini u nastavku nska. nsk je nepravedan jer ne ide dovoljno na ruku korisnika. mrzim nepravedne građanske institucije.
(dv)