1.3.09

sed (scholae?)

sed (kratica za "stream editor") jedan je od Unixovih i Linuxovih pomoćnih programa za mijenjanje teksta, razvijen tijekom 1973–1974. Može ga se koristiti na dva načina: putem komandnog retka, ili putem skripta.

S druge strane, mrežni digitalni katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu daje krajnje šlampaste rezultate pretraživanja. Kad se dizajniralo i implementiralo taj katalog očito ni u primisli nije bilo da bi ikoji "korisnik" poželio nađeni zapis preuzeti u vlastitu bibliografiju putem ikakvog drugog interfejsa osim olovke i tekice — BibSonomy, Connotea, CiteULike za NSK Zagreb su posve nepoznate (ergo nepotrebne) pojave.

Za mene, međutim, nisu.

Zato sam napravio jednu polumjeru: sed skript koji zapis iz digitalnog kataloga NSK Zg (nalijepljen u običan tekstualni dokument) prevodi u nešto nalik na BibTeX računalni bibliografski format.

Naredba u komandnom retku jest:

sed -f nsk.script nsk.txt
(nsk.script je ime skripta, a nsk.txt ime datoteke u koju lijepim zapise iz kataloga).

Tako dobiven polu-BibTeX zapis onda je moguće nalijepiti u "post publication" prozorčić na BibSonomy, i uz relativno malo dodatnog preoblikovanja prilično brzo dobiti valjanu BibTeX bibliografsku jedinicu.

Evo skripta kakav je sada:


# preoblikuje NSK kataložni zapis u nešto blisko BibTeX formatu.
s/Autor:\t\(.*\)/@book{\1,\nauthor = {\1},/
s/Naslov:\t\(.*\)/title = {\1},/
s/Izdanje:\t\(.*\)/edition = {\1},/
s/Predmetnice:\t\(.*\)/keywords = {\1},/
s/UDK:\|ISBN:\t\(.*\)/note1 = {\1},/
s/Impresum:\t\(.*\) : \(.*\), \([0-9]*\.\)/publisher = {\2},\naddress = {\1},\nyear = {\3},/
s/Materijalni opis:\t\(.*\) ; \(.*\)/pages = {\1},\nnote2 = {\2},/
/^\t*$/d
s/Lokacija:\t\(.*\)/note3 = {\1},/
s/Signatura:\t\(.*\)/note4 = {signatura \1},\n}/


Usputna bilješka: hrvatska Wikipedija trenutačno nema članke o BibTeXu i sedu.

1 komentar:

Anonimno kaže...

U Hrvatskoj postoji Centar za online baze podataka pri CARNet-u koji je izdao svoju publikaciju - priručnik za pretraživanje.
www.online-baze.hr
Odgovorna osoba: mr.sc. Jadranka Stojanovski.
tel 01 4561 043
e-mail: help@baze.irb.hr

Tamo se uopće ne spominje nekakva baza podataka NSK, da li je usklađena sa svjetskim bazama, kako je pretraživati, itd. Možda imamo NSK radi toga da se vidi kako imamo veliku zgradu, a ne radi nečega što se, navodno, čuva unutra. Kao nacionalno blago ili tako nešto.

Bilo bi zgodno znati što o ovome kažu u SDU za e-Hrvatsku, da li je NSK predviđena Strategijom e-Hrvatska 2007-2013 (naravno da nije) i da li CARNEt operativno razrađuje strategiju za akademsku zajednicu...? Tko je uopće nadležan za nacionalnu knjižnicu? Možda to treba činiti Ministarstvo znanosti?