25.12.09

Mitologije

Što mi je za Božić donio Isusek / Djed Mraz (nimalo se ne bojeći da bi sam poklon mogao ugroziti njegov ontološki status): Roland Barthes, Mitologije, prevela Morana Čale, Zagreb: Pelago, 2009.

Gotovo nasumični citat iz toga Barthesa:


Predizborna fotogeničnost


Neki kandidati-zastupnici svoj predizborni letak ukrašavaju portretom. Znači da pretpostavljaju kako fotografija ima moć da obraća ljude, što treba analizirati. Kao prvo, kandidatova slika uspostavlja osobnu vezu između njega i njegovih birača; kandidat ne izlaže na prosudbu samo program, nego nudi fizičko okružje, skup svakodnevnih sklonosti koje se izražavaju u izgledu, odijevanju, držanju. Fotografija tak onastoji ponovno ustanoviti paternalistički kapital izbora, njihovu "reprezentacijsku" prirodu, narušenu proporcionalnim sustavom i vladavinom stranaka (desnica kao da se time služi više nego ljevica). Kako fotografija izostavlja govor i cjelinu zgušnjava u neku društvenu "neizrecivost", ona služi kao antiintelektualno oružje, trudi se zabašuriti "politiku" (to jest sklop problema i rješenja) u korist "načina života", društveno-moralnog statusa.

(Barthes, Mitologije, s. 118)

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Poštovani gospodine Jovanoviću!

Ispričavam se što Vam se obraćam u prostoru komentara, ali mi Vaša mail adresa nije dostupna. Radi se o za Vas, pretpostavljam, jednostavnom pitanju koje će uslijediti nakon kraćeg uvoda. Naime, prošle sam godine dobio nagradu 'Maslinov vijenac' i tako stekao naziv 'poeta oliveatus'. Međutim, sve više na internetu vidim drukčiju formulaciju tog naziva: 'poetum oliveatus'. E sad, bez obzira što sam jedini od kolega svojedobno dobio odličan iz latinskog kod legendarnog prof. Zmajlovića, ipak nisam siguran koja je sintagma točna. (U hrvatskom je prijevod jednostavan: omaslinjenik ili omaslinjenica.) Budite ljubazni, molim Vas, i odgovorite mi koji je iraz točan? Jesam li ja dobivši 'Maslinov vijenac' postao 'poeta oliveatus' ili 'poetam oliveatus'? Hvala Vam na dragocjenom vremenu i odgovoru. Srdačno, Milko Valent

Mad Webber kaže...

Pročitaj si La chambre claire (ako već nisi).

Mad Webber kaže...

E, da, i sretan ti Božić!

Mad Webber kaže...

23.2.2010. (utorak) u 18 sati, Booksa

O razlicitim aspektima ove iznimno slojevite knjige, njezinoj aktualnosti danas, ali i otklonima koje su donijeli kasniji pristupi govorit ce, raspravljati i polemizirati, uz prisutnu publiku i voditelja, Andrea Zlatar i Katarina Luketic.

annonymous kaže...

uspio sam se pomiriti sa svojim ljubavnikom nakon 6 mjeseci međusobnog razgovora uz pomoć velikog čovjeka poznatog kao dr. Ajayi, jako sam svjestan onoga što radim, pa nikada nisam vjerovao u čaroliju ili vudu, ali promjena dr. Ajayija moja perspektiva zbog predivnog posla koji je učinio za mene, nikad mi nisam povjerovao i moj će se ljubavnik ikada ponovo sastati. Molila sam ga nekoliko puta, ali nikada me nije poslušao dok nisam naišla na kontakt dr. Ajayija i odlučila da pokušam i na moje zaprepaštenje moj mi se ljubavnik vratio nakon što je dr. Ajayi napravio ljubavnu čaroliju, sretni smo sada zajedno živimo zahvaljujući dr. Ajayiju, bilo mi je teško povjerovati, ali zahvaljujem sebi što sam kontaktirao dr. Ajayija za njegovu pomoć i danas sam sretan što mogu podijeliti dobru stvar koju je dr. Ajayi učinio u svom životu, ako vam je potrebna pomoć bacača čarolija za bilo kakav problem za koji vjerujem da će ga savladati. Ne sramite se svog problema, potražite pomoć od dr. Ajayija. Kontaktirajte Viber / Whatsapp: +2347084887094