20.10.07

Zvuk grada

Na jednome mjestu Orhan Pamuk govori o zvuku koji je karakterističan za pojedini grad, zvuku koji je insajderska tajna — možete ga kao karakteristiku prepoznati tek ako živite u tom gradu. Za Pariz, kaže, to je srebrnasto-klizeći zvuk taksija, za New York — grmljavina podzemne, za Istanbul — udarac trajekta o obalu prilikom pristajanja.

Koji bi bio tajni zvuk Zagreba? Rijeke? Splita?

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Sad si mi dao misliti. Što se Zagreba tiče, gruvanje s Lotršćaka očito nije nimalo insajderski zvuk, nego dapače vrlo turistički. Tu na Cvjetnom (naselju, ne trgu; live from Cvjetno evo sad) vrane, švrake, lavež pasa, šum drveća i susjed koji nešto rogobori nadglasavaju buku prometa sa Slavonske - ali, opet, to je više onako mikro-kvartovska simfonija, sumnjam da je baš unikatna... E, a ono "krumpira, krumpiraaaa!!!!" (možemo dodati i sirenu Family Frosta u backgroundu)? :D

C.

Anonimno kaže...

Tajni je tajni, ne mogu ga sada ovdje opisati. Samo ću reći koje je boje - blijedo plavi sitno narančasti

Anonimno kaže...

Ja bi rekla zvuk škripe starih tramvaja za zg, jer mnogi moji česti posjetioci izvana najviše to spominju u zagrebu. ali anonimac se genijalno dosjetio, meni nema jačeg podsjetnika od onog krumpiraaa.
ko na krku kad me budi ribeeee, ribeeee, ribeeeee.
e, a s obzirom da sam iz rijeke, moram malo više razmislit. (dv)

Anonimno kaže...

Jutros! Sjedim kraj prozora, gledam u dvorište i skužim da čujem pozadinske zvukove iz Rijeke.
I načulim uši jer sam znala da bih to mogla umišljat. al stvarno su se čuli. i zvučali su ko brodovi. onda mislim, ma i to je autosugestija, jer brodovi nisu tako čujni u rijeci. al ovi zg su bili tako slični riječkima. onda shvatih da su to bili neki čudni zvukovi vlaka koji jako podsjećaju na doista riječke brodove. i laknulo mi je jer me danima mučilo što se ne mogu sjetiti riječkog zvuka. (dv)

Unknown kaže...

Hvala dv na marljivom razmišljanju. I ja mislim da su tramvaji koji vrište (to su oni stari, iz Đure Đakovića — pričao mi je jučer kolega s posla inžinjerske detalje) u ozbiljnoj konkurenciji za tajni zvuk. Ali mislim i da Danijel Dragojević ima jednu pjesmu-esej o "očajničkom urlanju krumpiraaa" (možda u Cvjetnom trgu).