14.9.07

Figura pažnje: notbuki

Na nedavnom seminaru u Bugarskoj cijela je internacionalna ekipa bila do zuba oboružana notbukima. Zahvaljujući organizatorima, imali smo i bežičnu vezu s internetom. Rezultat: dok su predavači izlagali svoje, publika je surfala kojekuda. Prva je reakcija, naravno, kako je to grozno bezobrazno. Onda razmotrimo alternativu: pažnja nam jednako vrluda — jednako nam je dosadno i jednako smo negdje drugdje — ali znak su toga eventualno samo oči koje skrenu k prozoru (ako smo disciplinirani, čak ni to). Ali efekt je isti. — Čak, ako me nešto dovoljno zainteresira, ovako to odmah potražim na internetu. Ili provjerim tvrdnju koja mi zazvuči sumnjivo.

I da, naravno, notbuki su gadna konkurencija. Moraš biti jako dobar da ljudi obrate pažnju na tebe, a ne na šareni svijet interneta.

Valja razmisliti o tome jer, koliko se meni čini, ubrzo će studenti po učionicama gledati u ekrane notbuka ako performans ne bude zadovoljavajuć.

it's a competitive environment

(Učionicu snimio tsmyther.)

3 komentara:

Anonimno kaže...

volila bi imat profesore kojm je stalo da budu oštra konkurencija noutbucima. i sam sbi voljela da mi je stalo i je al nedovoljn ou praksi.
tako ih je malo takvih. kad pročešljam sve svoje profače i puno dobrih s filzofskog, samo jedna može ući u tu kategorija da svim srcem i znanjem nasotji prenijeti znanje i biti što zanimljivija studentima, a to ja snježana prijić samaržija.
naravno, od onih koje sam ja slušala. klas. filologiju nisam :)
dviz

Anonimno kaže...

Dubravko Škiljan bijaše alfa i omega, s i bez notbuka i netmuka i uopće. Nedostaje mi.

Anonimno kaže...

joj da, definitivno, dv