21.3.05

Glas s druge strane

I misliš si tako ti: postoje dvije Hrvatske. Jedni su državotvorni, drugi državotrovni. Jedni su korijenski, drugi free-form. Jedni slušaju Thompsona, drugi TBF. Jedni čitaju Zarez, drugi Hrvatsko slovo. Jedni vole mrziti Srbe, drugi mole srbiti vrze. Jedni ne razgovaraju s drugima.

I onda vidiš da je u Americi isto. Samo malo drugačije.

Glas s druge strane --- onaj koji zna da je Amerika u ratu s jasnim razlogom, usprkos svim nepravdama i patnjama: Victor Hanson (piše, dakako, političku blogokolumnu). On je, da stvar bude ljepša, antički povjesničar i klasični filolog; evo priče o njegovom uspjehu. Radi na nečemu što se zove --- ne, nije iz Alana Forda, nego sa Stanforda --- The Hoover Institution on War, Revolution and Peace, Stanford University. Napisao je Hanson odličnu knjigu o ratu i zemljoradnji u antičkoj Grčkoj --- tako sam na njega nabasao. I naučio riječ peaceniks --- koji Amerikance vrebaju čak i u dječjem vrtiću.

Druga Amerika. Ili prva?

Ali --- barem (katkad) u slučaju Hansona --- dojmljivo elokventnija, kultiviranija, zanimljivija od druge/prve Hrvatske.

Broj komentara: 7:

Anonimno kaže...

Hehee, stil ovog posta me neodoljivo podsjeca na Queneauove "Stilske vjezbe." Ja sam ti naivno citao "Feral" i "Zarez," pa onda otisao u Hrvatsku i zamalo pao na guzicu kad sam vidio da svuda od mjenjacnica pa do frizeraja caruju posteri onog Thompsona. Pitanje je samo koja, prva ili druga, ima prevlast i koliko ce to trajati. ZSJ.

Unknown kaže...

Everybody loves Raymond (Queneau).

Anonimno kaže...

TBF je bolji od Thompsona, koji je ionako, na sreću, polako propao i otišao u zaborav.

Anonimno kaže...

zašto kod nas prvi već nemaju nekog hansona? dođe li hanson mogao bi nestati thompson.

Anonimno kaže...

Kad smo kod pjevaca/pjevacica, ima li sta od Josipe Lisac? ZSJ.

Anonimno kaže...

j.l. je nestala u magli

Unknown kaže...

uz poneku psovku ili grubu riječ