20.3.05

Montaža atrakcija

povratak sentimentalizma u hrvglumiste

U novinama koje inače ne čitam čitam razgovor s novom ravnateljicom Zagrebačkog kazališta mladih. Ona je tu da raskrsti s poetikom prethodnog ravnatelja, koji je prikazivao brehtijanski neugodne spektakle poput "Velikog meštra sviju hulja" (po Krleži) i "Petog evanđelja" (po dnevniku Ilije Jakovljevića iz Jasenovca). No, da bi joj bilo lakše, ona svoj program prikazuje kao svjetski trend:

"Teatar tako više nije mjesto s kojega se može mijenjati izgled svijeta, nego prostor u kojem se može drhtati zajedno. Riječ [je] o rehabilitaciji emocija i to u društvu u kojem vladaju diktati tržišta, hladni racionalizam i cyber-logika, o povratku sentimentalizma na pozornice..."

Walter Benjamin, "Umjetničko djelo u doba mehaničke reprodukcije", ("Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit", 1936.) --- prevodim, silom prilika, po engleskom prijevodu:

"Fašizam pokušava organizirati novostvorene proleterske mase, a da ne naškodi strukturi vlasništva koju mase žele ukinuti. Svoj spas fašizam vidi u pružanju masama ne onoga što je njihovo pravo, već prilike da se izraze."

1 komentar:

zdenka pregelj kaže...

Krleža je "naš" najveći neprijatelj! Ali i svi drugi koji bi mogli ugroziti našu lijepu sliku o nama samim!