11.2.05

Zlatom veze, a biserje niže

Embroidered with Gold, Strung with Pearls : The Traditional Ballads of Bosnian Women. Aida Vidan. Copyright 2003 The Milman Parry Collection of Oral Literature.

Knjiga je dobila Heldt Translation nagradu Društva za žene u slavističkim studijama, ogranka American Association for the Advancement of Slavic Studies (AAASS).

Crnogorka koju je Parry sreo u kafani

(usmenoknjiževna preoblika engleskog promotivnog teksta:)

Južnoslavenske narodne balade svojom su ljepotom i izrazom intrigirale mnoge, od Goethea do Milmana Parryja i Alberta Lorda. Sada se one predstavljaju anglofonim čitaocima u dvojezičnom izdanju s izborom materijala iz zbirke Milman Parry (pretraživa baza podataka u pripremi! nf) na Harvard University. Svih četrdeset usmenoknjiževnih tekstova, od kojih se mnogi ovdje javljaju u različitim inačicama, izvele su Bosanke, a prikupljene su u području Gackog (BiH), tijekom tridesetih. U opsežnom uvodu, Vidan naznačava potrebu da se teorije Parryja i Lorda dopune širim etnološkim, kulturološkim i povijesnim podacima, kako bismo razumjeli: kakva je postojanost pjesme? Kako se ona širi i prenosi? Kako se povezuje s mitologijom?
Zadnjih desetljeća postoji neuravnoteženost u proučavanju južnoslavenske narodne poezije, neuravnoteženost u korist epskih pjesama; na nju ova knjiga upozorava, pokazujući, istovremeno, kako svaki pjesnički žanr zadržava vlastite stilske posebnosti, premda se oba sastoje od istih temeljnih elemenata. Osim poredbene analize građe iz Parryjeve zbirke, Vidan navodi brojne objavljene i neobjavljene primjere hrvatskog i srpskog (valjda i bosanskog, op. prepj.) usmenog pjesništva.

Knjigu nemaju: NSK Zagreb, knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na internetu nisam našao nikakav prikaz na južnoslavenskim jezicima (nažalost, ni bilo kakav mukte čitljiv; ne daju ni Oral Tradition, ni Slavic Review; let's write one for ourselves!)

Snimke iz Parryjeve zbirke muzički je transkribirao nitko drugi do li Bela Bartok; piše o tome 1942 (dok je Barac, recimo, bio u KZSTG).

2 komentara:

zdenka pregelj kaže...

Interesantno!

Semir Vranić kaže...

Nažalost, ni u Bosni još uvijek nije izašao niti jedan prikaz ove izuzetne knjige niti se bilo gdje može nabaviti (ja sam je takodjer nabavio preko Amazona 2003.). Jedino je na sajtu www.gacko.net (u suradnji sa g-đom Vidan i The Milman Parry Collection) izašao dio sadržaja te knjige. Ja sam je svakako stavio još prije 3 godine u obaveznu literaturu za sve koji se žele baviti proučavanjem bosanske usmene poezije (sajt: www.sevdalinke.com).